JM_edited.jpg

Paret John & Ester Bauer på besök i Florens

John Bauer, född 4 juni 1882 i Jönköping, Småland, död 20 november 1918 på Vättern, var en svensk konstnär, målare och illustratör. Han är som mest känd för sina illustrationer till de tidiga upplagorna av Bland tomtar och troll.

Bauer föddes och växte upp i Jönköping. Som sextonåring flyttade han till Stockholm för att studera konst. Han fick sina första jobb som illustratör. På Kungliga akademien för de fria konsterna träffade han sin blivande hustru Esther Ellqvist som också var elev vid akademien. De gifte sig 1906 i Gränna.

 

Tidigt i sin karriär så gjorde Bauer ett antal resor som för alltid kom att prägla hans konst. Han reste till Lappland, Tyskland och Italien.

 

Det mesta av Bauers arbete består av akvareller men han målade också i olja och väggmålningar (fresk). Hans illustrationer har haft och har en djup påverkan på den svenska folkloren och sagoberättandet.

 

Vid 36 års ålder omkom John tillsammans med sin hustru Esther Ellqvist-Bauer och deras son Bengt (”Putte”) när ångbåten Per Brahe förliste på Vättern utanför Hästholmen.

(© wikipedia)

JM.26709.png
JM.16736.jpg
JM.16515.jpg